Kako otvoriti tvrtku u Hrvatskoj?

Otvaranje tvrtke

Ovdje ste jer ste se odlučili za poduzimanje prvog koraka u postizanju poslovnog uspjeha i stvaranja profita. Za zakonito obavljanje posla u kojem ste sami sebi šef, potrebno je osnovati gospodarski subjekt, u ovom slučaju d.o.o. ili j.d.o.o. Iako se radi o ozbiljnoj odgovornosti, uz našu pomoć, do nje možete doći relativno lako.

Tvrtku možete otvoriti u samo nekoliko dana zahvaljujući ambicijama da se smanje birokracija i nepotrebni administrativni zahtjevi. Prije samog otvaranja potrebno je znati nekoliko bitnih informacija o procesu osnivanja tvrtke, troškova osnivanja, kakve postoje, koje su prednosti svake i što se od vas očekuje.

Što otvoriti – d.o.o. ili j.d.o.o.?

U RH postoje dva slična gospodarska subjekta – d.o.o.(društvo s ograničenom odgovornosti) i j.d.o.o.(jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti), a razlika između oba je minimalna. Koji ćete od ta dva subjekta pokrenuti ovisi isključivo o vama i vašim planovima, ali i mogućnostima.

Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) zahtjeva minimalni kapital od 20.000 kuna. Najmanje polovica mora biti uplaćena u novcu , a ostatak je moguće uložiti u obliku stvari i prava (pod uvjetom da je osnivač ujedno i vlasnik te imovine).  Od nedavno moguće je uplatiti i 5.000,00 kuna odjednom te ostalih 15.000,00 kuna kroz godinu dana.

Prednosti d.o.o.

 • veće povjerenje kod partnera
 • može imati više direktora i osnivača
 • lakši pristup izvorima financiranja

Nedostatci d.o.o.

 • viši početni troškovi osnivanja
 • minimalni kapital od 20.000,00 kuna

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), za razliku od d.o.o., zahtjeva minimalni iznos temeljnog kapitala od 10 kn. Može imati najviše tri osnivača, ali samo jednog direktora.

Najbitnija razlika u odnosu na d.o.o. je ta da subjekt 25% ostvarene dobiti mora stavljati u rezerve (ne može se isplatiti osnivaču) dok ne dosegne svotu temeljnog kapitala d.o.o. U trenutku kada rezerve društva prijeđu iznos od 20.000 kuna potrebno je obaviti reviziju kako bi se društvo moglo preoblikovati u d.o.o. U slučaju da društvo ne prijeđe u d.o.o., iako rezerve prelaze određen iznos, još uvijek postoji obveza izdvajanja 25% ostvarene dobiti.

Prednosti j.d.o.o.

 • niži troškovi osnivanja
 • minimalni kapital 10,00 kuna

Nedostatci j.d.o.o.

 • trošak revizije ako se društvo preoblikuje u d.o.o.
 • obveza izdvajanja 25% dobiti u rezerve
 • može imati samo jednog direktora
 • može imati samo tri osnivača
 • manje povjerenje kod poslovnih partnera

Nakon što ste saznali najosnovnije razlike, na vama je da odlučite kakvo poslovanje bi vam najbolje odgovaralo. Bez obzira na distinkcije, oba oblika poslovanja pravne su osobe i imaju jednake uvjete na tržištu.

Troškovi otvaranja tvrtke (d.o.o. i j.d.o.o.)

Financijski izdaci također ovise o subjektu koji otvarate, a mi ćemo opisati financijske izdatke za oba. Ukoliko još niste odlučili što vam bolje odgovara, možda vam ova tema bude presudna.

Okvirni troškovi otvaranja d.o.o.

 • ovjera kod javnog bilježnika – 2.500,00 kuna
 • Registracija na Trgovačkom sudu i objava u Narodnim novinama – 1.200,00 kuna
  • na ovom koraku je potrebno uplatiti i temeljni kapital 20.000,00 kuna
 • Državni zavod za statistiku; obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta – 55,00 kuna
 • izrada pečata (i dalje je potreban na nekim mjestima te je naša preporuka izraditi ga) – 200,00 kuna

Zaključno, sveukupni troškovi, iako temeljni kapital sam po sebi nije trošak s obzirom da tim novcem raspolažete u d.o.o. , iznose otprilike 23.995,00 kuna. Ako se odlučite na uplatu jedne četvrtine temeljnog kapital tada početni trošak iznosi samo 8.995,00 kuna, ali u roku godine dana obavezni ste uplatiti preostale tri četvrtine kapitala, odnosno 15.000,00 kuna.

Troškovi otvaranja j.d.o.o.

 • ovjera dokumentacije kod javnog bilježnika – 550,00 kuna
 • upis tvrtke na Trgovačkom sudu i objava u Narodnim novinama – 260,00 kuna
  • na ovom koraku uplaćuje se i temeljni kapital od minimalno 10,00 kuna
 • Državni zavod za statistiku; obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta – 55,00 kuna
 • Izrada pečata – 200,00 kuna

Zaključno, sveukupni troškovi za otvaranje j.d.o.o. iznose otprilike 1.075,00 kuna.

Kako otvoriti d.o.o. / j.d.o.o.?

Tvrtku možete otvoriti na tri načina: pješke što u ovom tekstu nećemo opisati jer smatramo kako nema smisla tako otvarati tvrtku, putem usluge HITRO.hr i od 2020. online putem sustava START iz udobnosti svog doma.

Otvaranje putem HITRO.hr

Ukoliko se odlučite na ovaj način otvaranja društva postupak registracije je sljedeći:

 1. Odabir naziva društva
 2. Ovjera kod javnog bilježnika
 3. Predaja dokumentacije i uplata pristojbi u Fini na šalteru HITRO.hr
 4. Preuzimanje dokumentacije i otvaranje poslovnog žiro-računa

Naziv društva

Pri odabiru naziva društva koristite se portalom sudreg.pravosudje.hr. Potrebno je provjeriti postoji li već društvo s istim ili sličnim nazivom s obzirom da dva jednaka naziva nisu dozvoljena.

Javni bilježnik

Prijavu za upis u sudski registar i njezine priloge potrebno je ovjeriti kod javnog bilježnika. Kod javnog bilježnika obavezna je prisutnost svih osnivača i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti. Napomena: neki javni bilježnici za vas odlaze i u HITRO.hr.

Predaja dokumentacije i uplata pristojbi i kapitala

Prijavu za upis u sudski registar sa svim potrebnim prilozima ovjerenim kod javnog bilježnika predajete na HITRO.hr (u poslovnicama Fine)

Nakon izvršenih uplata, a čije uplatnice dobijete prilikom predaje dokumentacije, HITRO.hr će sve proslijediti Trgovačkom sudu u vaše ime.

U uredu HITRO.hr dobit ćete i obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po NKD Državnog zavoda za statistiku.

Ukoliko je sve ispravno i potpuno, Trgovački sud će u roku 24 sata izvršiti upis društva u Sudski registar te Rješenje o osnivanju i potvrdu o OIB-u novoosnovane tvrtke dostaviti nazad u HITRO.hr.

Preuzimanje dokumentacije i otvaranje računa

Rješenje o upisu u sudski registar i Obavijest o razvrstavanju poslovno subjekta po NKD preuzimate na šalteru HITRO.hr u poslovnicama Fine.

Nakon što ste preuzeli dokumentaciju, odlazite izraditi pečat. Nakon izrade pečata odabirete banku koja vam najviše odgovara i otvarate poslovni račun. Banka obrađuje dokumentaciju i prebacuje temeljni kapital na vaš poslovni račun. Većina banaka ne traži pečat ako ga nemate. Nakon preuzimanja dokumentacije potrebno je otići kod odabranog računovođe kako bi se izvršila prijava društva i direktora na mirovinsko , zdravstveno i poreznu.

Otvaranje tvrtke putem usluge START

Ovaj sustav novost je od 2020. godine, a potpuno je promijenio način otvaranja tvrtke i omogućio vam otvaranje tvrtke iz udobnosti vlastitog doma(uskoro i iz inozemstva).

Trajanje procedure kao i troškovi smanjeni su. Usluga je dostupna od 0-24 i na raspolaganju imate puno više informacija, a sve na jednom mjestu.

Što sve možemo napraviti putem usluge START ?

Usluga START omogućuje osnivanje tvrtke na daljinu (odnosno online) kroz samo nekoliko dana. Neke od usluga koje možete obaviti kroz uslugu START:

 • upis društva u sudski registar
 • upis društva u registar poslovnih subjekata
 • izvršavanje plaćanja temeljnog kapital i pristojbi elektronski
 • upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjelu PDV ID broja (opcionalno)
 • predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskih računa poslovnih subjekata (opcionalno)
 • registraciju u sustav HZMO-a (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje) (opcionalno)

Napomena: za upotrebu sustava START potreban vam je certifikat više razine sigurnosti, primjer: elektronička osobna iskaznica- eOI ili FINA certifikat.

Prvi korak – određivanje naziva

Pri odabiru imena društva koristite se portalom sudreg.pravosudje.hr. U slučaju da postoji društvo s vašim imenom, pobrinite se da uvijek imate alternativu.

Drugi korak – uplata kapitala

Kao što smo ranije istaknuli, minimalni kapital za d.o.o. iznosi 20.000 kn, a za j.d.o.o. 10 kn. Prilikom osnivanja d.o.o. obvezno je uplatiti iznos od minimalno 5.000 kn, a ostatak morate uplatiti u roku od jedne godine.

Koliko traje procedura i koliko moram platiti?

Postupak traje 2-3 radna dana, a ukupan trošak otvaranja d.o.o. putem usluge START košta 200 kuna + temeljni kapital. Trošak otvaranja j.d.o.o. iznosi 30 kn + temeljni kapital. Svi troškovi uplaćuju se unutar aplikacije, kreditnom ili debitnom karticom.

Ovim načinom štedite skoro 1.000,00 kuna za j.d.o.o. i oko 3.000,00 kuna za d.o.o. , a da ne pričamo o uštedi vremena.

Zaključak

Iako se čini kao logičan proces, otvaranje tvrtke može svakome zadati malo glavobolje. Prije ove odluke potrebno je sjesti i dobro razmisliti koji su vaši daljnji ciljevi u poslovanju i koja vrsta gospodarskog subjekta vama najbolje odgovara – d.o.o. ili j.d.o.o. U vašoj odluci mogu prevagnuti financijske obaveze ili jednostavniji proces otvaranja.

Najbolja inovacija za novog poduzetnika svakako je usluga START koja vam potpuno olakšava proces tako što ne morate napuštati svoj dom i odlaziti do raznih državnih tijela. Sve što morate je imati pristup internetu. Također, ušteda je velika!

Odluka može biti još lakša uz stručnu pomoć i savjetovanje našeg tima koji je odlično upućen u aktualne procedure otvaranje tvrtke. Možemo vam u potpunosti pojednostaviti proces i predložiti ono što je najbolje za vas. Obratite nam se s povjerenjem jer mi smo vaši najvjerniji partneri u poslovanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)