Neoporezivi primici koje možete isplatiti u 2020. godini.

Neoporezivi primici

Neoporezivi primici idealan su način za nagraditi radnike, ali i smanjiti dobit odnosno porez na dobit i/ili dohodak obrtnika. Donosimo pregled najčešće korištenih neoporezivih primitaka.

Najčešći neoporezivi primici koje poslodavci isplaćuju su:

  • Prigodne nagrade(božićnica, naknada za godišnji odmor ili regres, uskrsnica i sl.) – 3.000,00 kn godišnje po radniku
  • Dar djetetu – 600,00 kn godišnje po djetetu po radniku
  • Nagrade za radne rezultate – 5.000,00 kn godišnje po radniku
  • Cro kartica(naknada za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika)  – 2.500,00 kn godišnje po radniku
  • Naknada za prehranu radnika  – 5.000,00 kn godišnje po radniku
  • Dar u naravi – 600,00 kn godišnje po radniku

Prigodne nagrade – do 3.000,00 kuna godišnje po radniku

Prigodna nagrada, samo ime joj govori, se isplaćuje u svrhu neke prigode(primjer Božić, Uskrs i slično).  Nebitno zvali je mi Božićnica, Uskrsnica ili nešto treće maksimalan iznos koji se može isplatiti u godini iznosi 3.000,00 kuna po radniku.

Na koje se sve načine može isplatiti prigodna godišnja nagrada?

Prigodna nagrada može se isplatiti na tri načina i to na tekući račun radnika, u gotovom novcu ili u naravi(stvarima). Ako se isplaćuje u naravi tada ukupan iznos računa (s PDV-om) ide u vrijednost nagrade te se PDV ne priznaje u pretporez.

Kako isplatiti prigodnu nagradu ako radnik ima zaštićeni račun?

Prigodna nagrada na žalost podliježe ovrsi te se u potpunosti isplaćuje na redovan(blokirani) račun radnika, ali se ista može isplatiti u gotovom novcu na pisani zahtjev radnika te time izbjeći ovrhu na božićnici. Navedeno vrijedi ako radnik ima  SAMO otvoren zaštićeni račun(odnosno ovrhu na plaći). Ako radnik ima ovrhu na svim primanjima, odnosno druge ovrhe mimo FINE ista se ne smije isplatiti u gotovini.

Može li si obrtnik isplatiti prigodnu nagradu(Božićnicu, Usrksnicu i dr.)?

Obrtnik si može isplatiti prigodnu nagradu neovisno o tome da li je obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit.

Dar djetetu – 600,00 kn godišnje po djetetu

Dar djetetu do navršene 15. godine života imate pravo isplatiti radnicima koji imaju djecu do 15 godina. To uključuje i onu djecu koja su u tekućoj godini napunili 15 godina. Maksimalan iznos koji se može isplatiti iznosi 600,00 kuna po djetetu.

Na koje se sve načine može isplatiti dar djetetu?

Dar djetetu može se isplatiti jednako kao i prigodna nagrada na tri načina i to na tekući račun radnika, u gotovom novcu i u naravi. Jednako kao i kod prigodne nagrade ako se isplaćuje u naravi ukupan iznos računa(s PDV-om) je vrijednost dara odnosno PDV se ne priznaje u pretporez.

Može li se dar djetetu isplatiti oba roditelja ako su oboje zaposleni u istoj firmi?

Dar djetetu možete isplatiti oba roditelja neovisno o tome što su oboje zaposlenici firme što znači da za jedno dijete možete isplatiti dva dara, svakom roditelju po jedan iz razloga što je dar djetetu pravo radnika, a ne djeteta.

Kako isplatiti dar djetetu ako radnik ima zaštićeni račun?

Dar djetetu izuzet je od ovrhe te se može i treba isplatiti na zaštićeni račun radnika, a može se isplatiti i u gotovom novcu i naravi.

Može li si obrtnik isplatiti dar djetetu?

Obrtnik  si može isplatiti dar djetetu neovisno o tome da li je obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit.

Nagrada za radne rezultate – do 5.000,00 kuna godišnje po radniku

Nagrada za radne rezultate isplaćuje se po volji poslodavca. Može se isplatiti odlukom poslodavca, a može biti i uvrštena u kolektivne ugovore, ugovore o radi ili pravilnike. Pravila za njenu isplatu nema te nije uvjetovana ničime osim dobrom voljom poslodavca. Isplatiti se može sve odjednom ili periodično do iznosa od 5.000,00 kuna godišnje po radniku.

Na koje se sve načine može isplatiti nagrada za radne rezultate?

Nagrada za radne rezultate može se isplatiti samo na tekući račun radnika. Nije dozvoljena isplata u naravi kao ni u gotovom novcu.

Kako isplatiti nagradu za radne rezultate ako radnik ima zaštićeni račun?

Ako radnik ima zaštićeni račun odnosno ako je radnik pod ovrhom nagrada za radne rezultate se nažalost isplaćuje na redovan račun radnika(blokirani). Nagrada za radne rezultate u potpunosti podliježe ovrsi i nema načina isplate kojim se to može zaobići.

Može li si obrtnik isplatiti nagradu za radne rezultate?

Obrtnik si može isplatiti nagradu za radne rezultate prema mišljenju porezne uprave. Neovisno o tome bio on obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit.

Naknada za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika (CRO kartica) – do 2.500,00 kuna godišnje po radniku

Naknada za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika ili popularno prozvana CRO kartica je kartica posebne namjene na koju svaki poslodavac može isplatiti 2.500,00 kuna po radniku godišnje. Karticu izdaju banke. Kartica se može koristiti u svim objektima koji imaju registrirane djelatnosti : 55 Smještaj, 56 Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup plovnih prijevoznih sredstava i 79.1 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja na području Republike Hrvatske. Dovoljno je da navedeni imaju POS uređaj koji prihvaća i ostale kartice kao što su npr. Visa i Mastercard. Isplata ove naknade ide isključivo na „CRO karticu“ radnika.

Kako isplatiti naknadu za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika ako je radnik ovršen?

Na žalost „CRO kartica“ podliježe ovrhama te bi po ovršnom zakonu sav novac uplaćen na istu trebao biti ovršen.

Može li si obrtnik isplatiti naknadu za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika?

Obrtnik si može isplatiti naknadu za podmirivanje ugostiteljskih, turističkih i drugih troškova odmora radnika jednako kao i za radnika na „CRO karticu“ koja glasi na njihovo ime.

Naknada za prehranu radnika – do 5.000,00 kuna godišnje po radniku

Paušalna novčana naknada za prehranu radnika može se isplatiti do 5.000,00 kuna godišnje po radniku. Naknada služi za prehranu radnika u radnom odnosu. Ne mora se pratiti njen utrošak i može se isplatiti odjednom ili periodično.

Na koje načine se sve može isplatiti naknada za prehranu radnika?

Naknada za prehranu radnika isplaćuje se isključivo i samo na račun radnika. Ne može se isplatiti u gotovini i naravi. Vrijedno je spomenuti kako postoji još jedna naknada za troškove prehrane radnika koja ide do 12.000,00 kuna godišnje, ali se isplaćuje direktno pružatelju prehrane(restoran, trgovina i sl.) te se sva plaćanja moraju pravdati odnosno voditi evidencija utroška.

Kako isplatiti naknadu za prehranu radnika ako radnik ima zaštićeni račun?

Na žalost naknada za prehranu radnika nije izuzeta od ovrhe i u potpunosti se isplaćuje na redovan(blokiran) račun te ukoliko imate slučaj radnika koji je ovršen predlažemo da istome omogućite prehranu direktnim plaćanjem dobavljaču odnosno putem druge vrste naknade. 

Može li si obrtnik isplatiti naknadu za prehranu?

Obrtnik si može isplatiti naknadu za prehranu jednako kao i radniku na tekući račun neovisno o tome je li u sustavu poreza na dohodak ili dobit.

Dar u naravi – do 600,00 kuna godišnje po radniku

Dar u naravi se može omogućiti svakom radniku u iznosu do 600,00 kuna godišnje. Dar u naravi podrazumijeva darivanje u stvarima. To su najčešće poklon bonovi ili paketi poslodavca odnosno dobavljača. Samo ime govori da je isplata moguća jedino u naravi odnosno stvarima. Isto tako s obzirom da se isplaćuje u naravi ista ne podliježe ovrhama.

Može li si obrtnik isplatiti dar u naravi?

Dar u naravi obrtnik si ne može isplatiti ako je u sustavu poreza na dohodak, ali ako je u sustavu poreza na dobit može si isplatiti dar u naravi.

Zaključak

Ovo su bili samo neki najčešće korišteni neoporezivi primici. Korištenjem svih ovih primitaka radniku se može ukupno godišnje isplatiti 16.700,00 kuna i za isti taj iznos smanjiti dobit ili dohodak.

Prigodna nagrada3.000,00 kuna
Dar djetetu600,00 kuna
Nagrada za radne rezultate5.000,00 kuna
„CRO kartica“2.500,00 kuna
Naknada za prehranu5.000,00 kuna
Dar u naravi600,00 kuna
UKUPNO16.700,00 kuna
Pregled neoporezivih naknada

Za više informacija nazovite nas ili nam pišite.

Pregled svih neoporezivih primitaka možete pogledati na stranicama TEB-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)